Mythology by edith hamilton pdf english

Zevs er hersker av de olympiske gudene på fjellet Olympos, er kjent for sin attributt lyn- mythology by edith hamilton pdf english tordenkilen, ørnen som hans hellige fugl, for sitt begjær etter jordiske og guddommelige kvinner, og for hustruen Heras sjalusi. Zevs er etymologisk beslektet med og under gresk innflytelse ble særlig tett assosiert med guden Jupiter i romersk mytologi. Zevs er sønn av Kronos og Rhea, og den yngste blant søsknene.


I de fleste tradisjoner er han gift med Hera, skjønt ved orakelet i Dodona er hans hustru Dione. I henhold til eposet Iliaden er han far til kjærlighetsgudinnen Afrodite med Dione.

Zevs er kjent for sine mange erotiske sidesprang. Med Hera er det vanligvis sagt at han ble far til krigsguden Ares, ungdommens gudinne Hebe og den stygge håndverkerguden Hefaistos. Som Walter Burkert påpeker i sin bok Greek Religion: «Selv guder som ikke er hans naturlige barn tiltalte ham som far, og alle gudene reiser seg i hans nærvær. For grekerne var han kongen over gudene, den som føre tilsyn med hele universet.

scroll to top